martes, 13 de mayo de 2014

Barcelona Traction : ‘Barcelona tiene poder’




En els terrenys on es troben les Tres Ximeneies de la Canadenca, tal com es coneixia a les instal·lacions situades entre el Paral·lel i la muntanya de Montjuïc, central generadora d'electricitat per a una bona part de la ciutat de Barcelona, se situa un dels escenaris expositoris on es pot contemplar periòdicament manifestacions d'art urbà. Una antiga zona d'aiguamolls i hortes guanyades al mar, convertida en un espai per una fabrica d’energia elèctrica, i fa anys transformat en espai ciutadà y manifestació creativa.

Presidit per les tres xemeneies carismàtiques del Poble-sec, símbol de la força elèctrica de Barcelona, la Barcelona Traction, nacionalitzada i després comprada per Juan March per quedar-se amb l'empori elèctric barceloní i que la va convertir en Fecsa, per després ser adsorbida per Endesa, reprivatitzada de nou, desmantellada la factoria, per bruta i obsoleta, fou convertit aquest espai en un parc urbà, dur i cimentat, on els creatius del graffitisme i la pintura de paret i del mur poden expressar-se, pintar i esborrar en les emergències murals d'aquesta part de la ciutat.

D'una manera polida, institucional, tutelada. Però real. Exposicions a l'aire lliure, efímeres, variades, de tothom amb vocació sincera d'exhibir al mig del carrer la seva creativitat. Unic lloc de la ciutat on es permetia el graffitisme d'una forma solapada. Solitari lloc de tolerància, en tota la ciudad, envers aquesta manifestació artística i comunicacional oberta alpúblic i als creadors.

Barcelona sempre ha tingut poder. Com deia en Peret ‘Barcelona tiene poder’. El poder de la vella Barcelona Traction ha estat rellevat per l'art urbà.



No hay comentarios:

Publicar un comentario