domingo, 7 de julio de 2013

Barcelona ‘allibera’ murs per a l'art al carrer

Fotograma vídeo VangTV
Felicitació per als grafiters de Barcelona. I pels muralistes de carrer. Ho han aconseguit. El districte de Sant Martí, ampli espai urbà que abasta barris com els del Clot, la Verneda, la Mina, Camp de la Bota, avui conegut com a zona Fòrum o al Poble Nou, allibera murs per al suport de l'art al carrer. Es podrà pintar 'lliurement', sol·licitant permís mitjànçant d’una xarxa social, en àmplies parets del districte.

Molts grafiters consideren una victòria per a la llibertat de l'expressivitat aquest reconeixement municipalista. D'altra banda els muralistes-pintors celebren aquesta liberalització com una victòria, ja que suposa el reconeixement d'una activitat creativa, que no té res a veure amb el vandalisme.
.
Alegria de molts. Escepticisme d'altres. El que posa en evidència la disparitat en entendre el fenomen de pintar les pared al carrer. Tags versus pintura. Units, ara, en celebrar aquesta nova mesura municipal. Però, 'juntos pero no revueltos'. Malgrat els matisos, la notícia és bona i celebrada per tots.

En una ciutat com Barcelona, que de ser un referent en el moviment del grafitti, va passar a ser el model de la repressió més maniquea contra tot el que fos pintar un gargot al mig del carrer,-arribant a la ridícula prohibició d'impedir que propietaris de locals poder poder pintar les persianes de tancament dels seus establiments-, ara vol congratular-se amb els activistes de la comunicació de carrer.

Una nova dialèctica enriquirà Barcelona. La dualitat entre graffiters versus muralistes, escriptors versus pintors, provocació versus museu al carrer, en definitiva tags versus dibuix. Aquest diàleg es farà més palpable, i alhora generarà riquesa comunicacional, diàleg contraposat, en definitiva cultura viva. Es guanya en cota de llibertat, en capacitat personal per manifestar i expressar el que un sent i exhibir-ho a qui passa per allà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario