lunes, 13 de mayo de 2013

Zafra, o la plataforma per ser Rei


Condemnat a contemplar peus. Aquesta peça camuflada en ple carrer barceloní, feta per l'extremeny Zafra (Fco. de Pajaro) conserva amb tota la seva força l'homenatge als writers que van convertir l'estació de ferrocarril de Zafra (Extremadura) en el repte de molts graffiters a pintar els combois estacionats allà.

A partir de l'any 2010 Zafra va ser tema d'actualitat. Una onada d'accions bombing es van succeir. Objectiu pintar vagons de tren, el màxim repte per a tot graffiter que aspiri a ser King (rei). El 26 gener 2010 quatre writters escriuen en els vagons de RENFE, detenint a un jove de Santa Pola (Alacant). Tres setmanes més tard, el 19 de febrer, es repeteix l'acció en la mateixa estació, saldant-se amb les detencions de dos madrilenys de 28 i 30 anys d'edat. A l'any següent, en ple estiu 7 d'agost de 2011, dos joves, també madrilenys, aconsegueixen pintar dos vagons, detenint a un d'ells de 19 anys.

El curiós de tot això és que des de feia temps el propi ajuntament de Zafra promovia i instigava aquesta activitat graffitera al seu municipi. Com un vehicle per atraure a la seva localitat gent forastera i promocionar la ciutat en cercles culturals. L'any 2007 va instaurar un festival, el Zafra Urban Graffitti, amb concerts de hip-hop, invitació de 'escriptors' i creació d’accions en parets, permeses i cedides pel propi ajuntament. Van voler convertir-se en la meca dels graffiters i van acabar desbordats per la seva pròpia contradicció. En poques paraules: condemnats a contemplar els peus dels que passen pel carrer. Cinisme o hipocresia de moltes entitats administratives.

No hay comentarios:

Publicar un comentario