jueves, 31 de octubre de 2013

‘Las calles hablan…’ de Barcelona a Washington i Califòrnia


Aquestes setmanes s'està promocionant als Estats Units un vídeo sobre el ' graffitisme ' que es realitza actualment a Barcelona. Diverses universitats nord-americanes, centres culturals, meques del pensament i de l'avantguarda intel·lectual, punts avançats del pensament, fins i tot la mateixa ambaixada d'Espanya a Washington, estan rebent a Katrine Knauer, codirectora del documental ‘Las calles hablan...’ ('Els carrers parlen ...'), per parlar, precisament, i donar testimoni, del graffitisme barcelonès.

Pel que veiem de nou, es manté l'habitual dialèctica subcultural entre la llibertat d' expressió, d'una comunitat d’'escriptors i pintors' que busquen en envair l'espai urbà (parets) el seu nínxol d'expressió i manifestació personal front l’actitud dels governs municipals a perseguir i reprimir aquesta pràctica. És una batalla, de les moltes a nivell cultural, que es desenvolupen en aquests moments en moltes ciutats.
.
El documental d'On-Its Films, es mostra com aquesta dialèctica genera una riquesa cultural i expressiva. Això queda palés en les accions dels graffiters locals i estrangers que han participant en la filmació, com  Zosen, Mina Hamada, Kenor, Kram, El Xupet Negre, Debens, Fert, Dase, SM172, Ogoch, Kafre, Aleix Gordo, Meibol, Eledu, C215, H101, señorita Van, Btoy, El Arte Es Basura, Konair, Gola, vinz  que s'han prestat a ser descoberts per aquest document.


És un document que demana l’alliberament de parets urbanes per la pràctica del 'graffiti'. Molts opinaran que és la millor forma de donar a conèixer aquesta manifestació vital i en canalitzar aquesta necessitat primigènia de transmetre senyals de forma pública a les parets com seria alliberar murs a les ciutats per convertir-les en marcs per a aquesta expressió cultural. D'altres, en canvi, creuen que amb aquestes accions només es fomenta el vandalisme, indueix a que s'embruten parets i donen un aspecte horrible a la ciutat. En definitiva, aquest assumpte encara genera dialèctica pura, autèntica font de creativitat personal i comunitària.

No hay comentarios:

Publicar un comentario